Kapacitást növelt és meglepetésekkel készül a Wia

Mintegy 25 százalékkal növelte gyártókapacitást a hazai elektromos hajók piacát vezető Aqwia Kft., hogy meg tudjon felelni az e-hajók iránti rohamos kereslet-növekedésnek. A Wia hajókat késztő balatonfűzfői gyár jövőre is hasonló mértékű bővítést tervez. Várakozásaik szerint idén 15-20 százalék körüli mértékben nőhet az elektromos hajók piaca Magyarországon.

Lendületben van a hazai hajópiac, és egyre dinamikusabban növekszik az igény az elektromos hajók iránt” – indokolta a hazai e-hajó piacot vezető, tisztán magyar tulajdonú Aqwia Kft. gyártókapacitásának február közepén lezárt bővítését Viszkei Márton, a cég ügyvezetője.

A fejlesztések eredményeként az idei évtől több beérkező rendelést tud a vállalat kiszolgálni, jelentősen rövidebb várakozási idők mellett.

A kapacitás-bővítés látványos, hiszen a raktárcsarnokok üzemi területté való átalakítása elkészült, és úgy szerveztük át a gyártási folyamatot, hogy a megszokott magas minőség biztosítása mellett gyorsabban készüljenek el a hajók” – mondta el Klausz Csaba, a Wia balatonfűzfői gyárának vezetője.

A cég az idei szezonra készülve használatba vonta az új telephely 2015-ben kialakított 4000 négyzetméteres, nyolc csarnok-részből álló gyárnak az utolsó két, eddig nem használt belső terét is. Ezenkívül jelentős eszközberuházásokat hajtottak végre. Mindezeknek köszönhetően Klausz Csaba szerint jó 25 százalékkal javult a termelési hatékonyság.

A Wia 2010-es alakulása óta minden évben jelentősen, gyakran 20 százalékot is meghaladó mértékben nő a termelésünk, de még így sem mindig tudtunk lépést tartani a piaci igényekkel. Ezért itt volt az ideje, hogy új stratégiát alkossunk, amelynek része a gyártási kapacitás többlépcsős bővítése mellett a termékfejlesztés, az ügyfélkapcsolat, a szervízszolgáltatás és a kommunikáció magasabb szintre emelése” – fogalmazott Viszkei Márton.

A Wia jelenleg négy modellcsaládot gyárt. A belépő kategóriás 230-ast, a már túrázásra is alkalmas 330-ast, a családi használatra ideális 365-öst, és a luxuskategóriát képviselő 435-öst. A legnagyobb modell zárt felépítménnyel (Hard Top) is rendelhető. 

2020-ban egy új modellt is piacra dobnak, a 2019-es Balaton Boat Show alkalmával bemutatott 230 CC-t, amely teljesen a vevő igényeire szabott műszaki tartalommal, funkcionális és variálható fedélzeti kialakítással, de meglepően kedvező áron kerül forgalomba az év második felében.

Az új típus akár vezetői engedély nélkül is használható lesz.

A 2010-ben alapított Wia teljes egészében önállóan fejleszti modelljeit, gyártási folyamatait a svájci Wia Electroboote GmbH-val közösen alakítja ki. A vállalat termékei nemcsak a hazai vásárlók döntő többségének bizalmát nyerték el, hanem 2016-ban a Magyar Formatervezési Díjat és 2018-ban a Hungexpo Innovációs Díját is kaptak.

A magyar gyártó világszintű tudásbázisát immár külföldi társaságok is igénybe veszik termékfejlesztéseiknél, többek között egy távolkeleti vállalat is, amellyel nemrégiben kezdtek új, izgalmas közös fejlesztésbe. Erről az év második felében ad tájékoztatást a cég.

A Wia legnagyobb modelljét, a 435-öst a február 26-án nyitó Budapest Boat Show alkalmával testközelből is megtekinthetik az érdeklődők.