Wia gyárlátogatás ajándékba

Újszerű és dupla ajándékot kapott 13. születésnapjára egy veszprémi gyerek: nagymamája megkérte a balatonfűzfői Wia gyár vezetőit, hogy unokája megnézhesse, hol készülnek kedvenc hajói. Az ajándékot a Wia még megfejelte egy kis balatoni hajókázás biztosításával is.

Horváth Márk két éve mutat komoly érdeklődést a hajók iránt, amióta édesapja megvette az első elektromos hajóját. Azóta a jövőre nyolcadikos fiú valósággal beleszeretett az e-hajókba. „Kezdettől fogva a Wiák tetszettek – mesélte Márk. – Eleinte nem értettem, hogy miért van belőlük ilyen sok, de aztán megtudtam, hogy egy magyar cég gyártja őket. Mondhatni, felvillanyozott, hogy itthon, ráadásul Veszprémhez ilyen közel készülnek ezek a gyönyörű hajók.”

Nagymamája jóvoltából a fiatalember alapos tanulmányi kirándulást tehetett a gyárban Klausz Csaba, a balatonfűzfői létesítmény vezetőjének kalauzolásával. A látogatás során lépésről-lépésre végig vették, hogyan készülnek a hajók. „Az volt a legérdekesebb számomra, hogy milyen vékony, mégis milyen erős a hajók teste. Egészen döbbenetes volt látni, hogyan illesztik össze két fél-héjból az egészet” – lelkendezett a veszprémi fiú, aki egyébként igazi szakértőnek bizonyult: egy pillantással meg tudta állapítani az üzemben éppen gyártásban lévő hajók típusát. Sőt, még egyes részegységekről is tudta, mi melyik modellhez készülhetett. S hogy mi tetszett neki a legjobban? Természetesen a kész hajók, azok közül is a Wia 435 Cabrio, mert, mint mondta, az a kedvence.   

Az üzemlátogatás története úgy kezdődött, hogy Márk egyszer említette nagymamájának, milyen érdekes lehet ez a gyár, szívesen megnézné belülről. A gondos nagyszülő egyetlen telefonhívással megszervezte a születésnapi ajándéknak szánt körbevezetést.

A gyárban pedig annyira értékelték a fiú érdeklődését és szakértelmét, hogy a Wia megfejelte az ajándékot egy kis balatoni hajókázással is, hogy a fiatalember ne csak gyártás, hanem használat közben is testközelből ismerkedhessen kedvenc márkájának egyik modelljével.