A Wia CC nyerte a Budapest Boat Show újdonság pályázatának első helyezését és különdíját

A Wia CC nyerte az idén a Budapest Boat Show Újdonság Pályázatának első helyezését hajó kategóriában, és ez a hajó kapta meg a Legjobb Hazai Fejlesztés különdíját is. Ez utóbbit egyébként immár másodszor érdemelte ki a balatonfűzfői elektromoshajógyártó, hiszen 2016-ban az akkor bemutatott új modellpaletta kapta meg a BBS különdíját, és még ugyan abban az évben a Magyar Formatervezői Díjban is részesültek a Wia hajói.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ismét kiérdemeltük a Budapest Boat Show Újdonság Pályázatának első díját hajó kategóriában, ez jól jelzi, hogy az elbírálást végző szakmai zsűri tagjai is felismerték, hogy a tavaly év végén bemutatott új kishajónk, a CC számos olyan elemet vonultat fel, amely új lehetőségeket kínál az elektromos hajók felhasználása terén” – fogalmazott Viszkei András, a Wia alapítója. Kiemelte: a Wia CC-vel egy olyan multifunkciós hajót sikerült alkotniuk, amely a lehető legtöbb célra alkalmas.

„Ez a hajó remekül szolgálhat hobbicélokat vagy örömhajózást, ugyanakkor profi munkaeszközként is megállhatja a helyét olyan területeken (például verseny- vagy rendezvénybiztosítás a Balatonon) ahol eddig a környezetbarát elektromos hajók korlátozott hatótávolságuk vagy nem eléggé funkcionális kialakításuk miatt nem kínáltak érdemi alternatívát” – mondta el Klausz Csaba, a Wia gyártási igazgatója.

De miben más?

A Wia CC egy valóban merész és innovatív koncepció, amellyel az volt a cél, hogy olyan multifunkciós hajót alkosson a balatonfűzfői gyártó, amely egyszerre felel meg tucatnyi különböző felhasználási terület követelményeinek a kedvtelési célú hajózástól a professzionális felhasználási lehetőségekig. Ennek megfelelően a CC minden részletét úgy alkották meg, hogy rendkívül tartós, kiemelkedő menetteljesítményekkel rendelkező, roppant üzembiztos, egyszerűen kezelhető és nagyon csekély fogyasztású legyen a hajó.  

A CC szakít a mai hajóipari trendekkel, és nem egy dizájnorientált, de korlátozott felhasználási lehetőségeket kínáló hajó, hanem valóban felhasználóbarát és multifunkciós vízi jármű. Ennek megfelelően a CC akár 7 vagy 15 kW-os motorral is rendelhető, (ebben az esetben kishajóvezetői engedély nélkül is használható, és ezáltal belépőkategóriát kínál az elektromos hajózás világába), ugyanakkor 40 kW-os (vagy akár 60 kW-os) hajtással is elérhető, mivel különleges tervezésének köszönhetően minden teljesítmény-tartományban optimálisan működik! Az elektromos hajtásra optimalizált félsikló test szinte minden átmenet nélkül vihető siklásba, fogyasztása a legkisebb a kategóriájában, és menettulajdonságok illetve manőverképességek terén is kiemelkedő.

Roppant nagy akkumulátor-kapacitásának és csekély energiafogyasztásának köszönhetően a Wia CC szinte minden elképzelhető hobbi- és professzionális felhasználási célra alkalmas. Tökéletes charterhajónak, versenyek/edzések kísérőmotorosának, ugyanakkor hivatalos célokra (halőrség, környezetvédelmi célok, vízirendészet, vízügy, mentés) is remekül használható, de horgászni, kirándulni vagy célorientáltan közlekedni egyaránt megfelelő eszköz és általános sportcélokra (különböző vízi sporteszközök „anyahajójaként”) is felhasználható.

Design:

A Wia CC-vel az volt a célunk, hogy egy olyan multifunkciós hajót alkossunk, amelyre valóban szükségünk is van, és amely napi használatban is minden körülmények között megállja a helyét. Ennek szellemében a nagy oldalsó szabadmagasság célja a megfelelő hullámvédelem biztosítása, de ha mégis víz kerül a hajótestbe, az a hátrafelé enyhén lejtős, akadálymentes fedélzetkialakításnak és a nyitott fartükörnek köszönhetően könnyedén ki is folyik a hajóból” – fejtette ki Klausz Csaba.

A hajótest vízvonal alatti része a hidrodinamikai szempontból legoptimálisabb formát kapta (ennek köszönhető a hajó csekély energiafogyasztása is), így oldalcsúszása csekély, az iránytartása pedig kifejezetten jó. Fontos szempont volt a fejlesztés során az is, hogy a CC roppant könnyen kezelhető, jól manőverezhető hajó legyen.

A magyar hajófejlesztésben úttörő módon a CC koncepció-változatát több régi wiás ügyfél és szakújságíró is tesztelte előzetesen, észrevételeiket figyelembe vettük a végleges változat kialakítása során.  

Minőség:

A CC megalkotásakor a Wia felhasználta 15 évnyi elektromos hajófejlesztési tapasztalatát, valamint technológiai és anyagismeretünket, s mivel a cél az volt, hogy egy szinte katonai strapabírással rendelkező hajót készítsenek, minden téren a legmegbízhatóbb és legkiforrottabb megoldásokat alkalmazták. A CC ugyanolyan szigorú minőségellenérzési folyamaton megy keresztül a gyártás során, mint a jóval nagyobb és drágább luxuskategóriás jachtok, amelyek szintén a balatonfűzfői üzemből kerülnek ki.

Mindezen erényeknek köszönhetően a Wia CC lehet az első olyan hazai tervezésű és gyártású elektromos hajó, amely számos professzionális felhasználási területen kiválthatja a jelenleg használt motoros hajókat a Balatonon, ezzel új lendületet adhat az elektromos hajózásnak. Funkcionális alapkoncepciójának köszönhetően pedig segíthet abban is, hogy a nagyközönség számára még inkább elfogadottá váljanak az elektromos hajók. A CC multifunkcionális felhasználási lehetőségeivel számos olyan területen kínálhat hazai fejlesztésű és gyártású megoldást, amelyeken eddig importhajókat használtak.

Környezetvédelemi szempontok a gyártás során:

A Wia CC nemcsak azért igazán „zöld” hajó, mert a legkorszerűbb elektromos hajtással készül, így zéró emissziójú termék, hanem azért is, mert a balatonfűzfői gyárunk munkafolyamatainak kialakításakor nagy hangsúly került arra, hogy a lehető legkisebb legyen az ipari tevékenység öko-lábnyoma. Ennek érdekében sok újrahasznosított anyagot használnak fel és hulladékokat is a legnagyobb gondossággal, szelektíven gyűjtik és kezelik.

FŐBB ADATOK:

Hossz: 6,95 m

Szélesség: 2,40 m

Merülés: 0,6 m

Férőhelyek: max. 7/8 fő

Motor: 5-40 kW

Akkumulátor: 8-12 óra

Max. sebesség: 11-30 km/h